SOLCELLER-PA-TAK–EN-GOD-OG-VIKTIG-INVESTERING

SOLCELLER PÅ TAK – EN GOD OG VIKTIG INVESTERING!

I denne artikkelen vil du finne svar på det våre kunder har spørsmål om før de går til innkjøp av sitt eget lille energi anlegg hjemme på taket sitt. 

La oss starte med det grunnleggende! 

På eksempelet nedenfor er det 8 solcellepaneler. Et panel er typisk 1×1.6m og har en effekt på 265W. Effekten her er på ca. 2120W som dekker 13m2. Dette er stort sett det minste man installerer. Ofte har man dobbelt så mye og mer. Fra solcellene kommer likespenning (DC) til en inverter. Denne omformer det til 230VAC som mates inn i huset ditt. Du trenger altså ingen batterier slik man kanskje har sett på hytter som har solceller. Når solen skinner bruker du av strømmen du produserer selv til vaskemaskin, TV og annet du bruker strøm på i huset ditt. Produserer du mer enn du trenger selv, så selges strømmen ut på nettet til naboen.

Pris på private anlegg var i 2015 i snitt på ca. kr 25,- pr W ferdig installert. Det vil si ca.kr.53 000,- for et slikt anlegg før støtte/tilskudd i fra Enova.

lille energi anlegg hjemme

HVOR LANGT HAR BATTERITEKNOLOGIEN KOMMET?

Ved å bruke batterier kan du lagre strøm fra nettet når strøm er billigst, og bruker det igjen når strømmen er dyr. Det eneste aberet er at man kan bare flytte små mengder strøm av gangen, og strøm i dag er ikke spesielt dyrt per kilowattime, så derfor må batteriet flytte strøm mange ganger for at det i hele tatt skal bli lønnsomt.

Et batteri som for eksempel Teslas Powerwall har en lagringskapasitet på 14 kWh, noe som tilsvarer en strømverdi på rundt kr.10,-. Den vanlige misoppfatningen om at batteriet er egnet til å flytte strøm fra billige sommerpriser til det dyre vinterforbruket, stemmer altså ikke. Lagre strøm for kr.10,- i et halvt år er langt fra nok til å betale tilbake en investering på over 50.000 kroner, selv om strømprisen er det dobbelte om vinteren. Skal det bli lønnsomt så må prisene variere med mer enn 1 kr. i løpet av samme dag. Dette fordi batteriet da kan brukes mange ganger i løpet av ett år.

Man kan også tenke at muligheten for lagring av energi representerer en forsikring mot høye priser. Jo mer usikker man anslår el-fremtiden å være, jo mer verdt er den forsikringen.

Hva kan man få av støtte til å installere et solcelleanlegg?

Enova El-produksjon

Max kr 10.000,-
+ kr 1250,- per kW installert

Støtte til installering av solceller

Oslo kommune:

Støtte på 30% av tiltakskostnaden
Må søke på forhånd.

http://www.oslosola.no/stotte.html
Oslo har et Klima- og energifond som støtter hus og rekkehus på opptil 4 boenheter med 40% av regningen. Må søke på forhånd.

Søknadskjema finner du her: Søknadskjema
Enova tilskuddet gjelder kun din primærbolig (ikke hytter). Tiltaket må være ferdig gjennomført og betalt for du registrerer dine kostnader på nettet.

SOLCELLER PÅ TAK – EN GOD OG VIKTIG INVESTERING!

Bilde av en enebolig en god soldag i september 2016.

På denne eneboligen ble det installert først 4 paneler på fasaden med mikro invertere. Hvert panel har da sin egen inverter (veksel retter) montert under solcellepanelene.

Det gir fordelen av at man kan lage veldig små anlegg og man unngår at skygge på et panel begrenser strømmen også for alle de andre på taket i samme streng.
I 2016 utvidet denne kunden med 24 paneler på taket sitt. Estimert energi produksjon på alle de 28 panelene er ca.7500 kWh årlig. I dette tilfelle dekker det ca. halvparten av strømforbruket.

I 2015 og i 2016 var spot prisen på strøm historisk lav i Norge. Hva kan vi forvente av spot prisen fremover?

I 2020 og 2021 kommer det nye strømkabler til Tyskland og England og da forventes det at prisene stiger noe. I tillegg er det jo et økende marked for salg av sol strøm i Norge om dagen som gjør at du får mer igjen for strømmen du ikke bruker selv.

Hvorfor bruke Nortekk Solar?

Vi er en del av Nortekk gruppen som er et av landets ledende taktekkings firmaer. Dette er en stor fordel for våre kunder da vi utfører både takomlegging og montering av solceller på alle typer tak.

Vi har sett at flere av solcelleanleggene som har blitt montert så langt i Norge har ikke blitt lagt på en forsvarlig og god teknisk måte. Det slurves med blant annet innfestinger og gjennomføringer på takene. Ofte blir solcellene montert på gamle eksisterende tak som burde ha vært fornyet for lenge siden. Resultatet av dette er at kundene må ta av solcellepanelene igjen når en lekkasje oppstår etter kort tid.

Nortekk Solar AS står for trygghet og fagkunnskap i dagens solcellemarked. I tillegg kan vi også tilby meget konkurransedyktige priser – Ta kontakt med oss nå for et uforpliktende tilbud på [email protected]

Nortekk Solar AS – Et selskap i Nortekk gruppen med 35 års erfaring på tak

installering av solcellepaneler

Mer info finner du på www.nortekksolar.no

Skrevet av daglig leder i Nortekk Solar AS - Lars Martin NorvikSkrevet av daglig leder i Nortekk Solar AS – Lars Martin Norvik
Norvik med 25 års erfaring i takbransjen startet opp med solceller for snart 2 år siden og ser en stadig økende interesse for dette. Ofte i sammenheng med at kundene skal legge om taket sitt.

Nortekk Solar AS
Industriveien 9 c, 2020 Skedsmokorset

Epost: [email protected]
Tlf: +4763871550 , Mob: +4792690126

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

14 − 10 =